Vastauksia kysymyksiin / UKK

Näkeekö Omasta kotihiilestä, mitä tietoja olen jo lähettänyt?

Tässä testiversiossa ei valitettavasti näe, mutta lomake ilmoittaa kun tiedot on lähetetty, ja ne lisätään grafiikkaan näkyviin 24 tunnin sisällä.

Voiko liikkumiset raportoida useamman kerran päivässä?

Periaatteessa kyllä, mutta toistaiseksi näitä ei vielä saada automaattisesti näkyviin. Työn alla on järjestelmä, johon voisi pudotella matkoja sitä mukaa kuin niitä syntyy (hieman matkapäiväkirjan tapaan), katsotaan jos ehditään jo kokeilun aikana tällaista testata!

Olen hukannut salasanani, miten toimin?

Laita sähköpostia kotihiili-tiimille osoitteeseen kotihiili@kotihiili.fi tai tekstiviesti Marleenalle siitä puhelinnumerosta, jota olet käyttänyt kokeiluun mukaan tullessasi, niin saat salasanamuistutuksen paluuviestinä.

Miksi sivullani ei näy mitään?

Jos olet jo syöttänyt ruokatietoja Miilsiin, pitäisi tämän tiedon näkyä myös Oma Kotihiili -sivullasi. Samoin Helenin tietojen pitäisi näkyä kaikilta, joilta olemme saaneet tunnukset. Jätedata pitäisi tulla suoraan putkijärjestelmästä, ja liikkumisen datat tuodaan lomakkeiden kautta.

Joudumme käsittelemään kokeilun aikana datoja varsin paljon vielä käsin, ja virheen mahdollisuus on siksi olemassa. Jos huomaat, että jotain on hullusti, nopein palautekanava on joko palautelomake tai chattiruutu (Oma Kotihiili -sivun oikeassa alakulmassa).

Miten hiilijalanjälki on laskettu? Mitä kertoimia on käytetty?

Hiilijalanjälki lasketaan kertomalla haluttu laskennan aihe sopivalla päästökertoimella. Tulos ilmoitetaan hiilidioksidikiloina tai -tonneina. Hiilidioksidin lisäksi lasketaan mukaan myös typpioksiduulin ja metaanin ilmastoa lämmittävä vaikutus, muutettuna ilmastovaikutukseltaan yhtä suureksi hiilidioksidimääräksi, jolloin hiilijalanjälken yksikön perään lisätään hiilidioksidiekvivalenttia tarkoittava pikku-e. Hiilijalanjäljen yksikkö on siis kg CO2e tai isommissa luvuissa tonnia, t CO2e.

Laskennassa käytetyt päästökertoimet ovat kerätty monista lähteistä. Liikenteen osalta on käytetty Lipasto-tietokantaa, joka on VTT:n työtä. Energian yksikköpäästöt ovat peräisin yhteistyöstä Ympäristökeskuksen kanssa, tästä syystä luvut eroavat hieman Helenin ilmoittamista luvuista.

Ruoan päästökertoimet ovat koottu eri lähteistä, pääosin www.foodweb.ut.ee, www.footprinter.com, GEMIS ja Natural Interest Oy:n tietokannoista.

Kerromme tästä aiheesta myöhemmin lisää, ja lisäämme sivuille myös tiedon päästökertoimien tietolähteistä sekä laskurin rakenteesta.